Zásah u požáru v Černých Voděradech – 1.8.2015

Prvního srpna dopoledne mohli naši občané zahlédnout dým stoupající nad Voděradskými bučinami signalizující požár. Zanedlouho byla na místo vyslána výjezdová jednotka SDH Jevany (posádka Romik, Kopí, Bundáš, Alois a Pepa Hedrlín). Jednalo se o požár pole v katastrálním území Černé Voděrady. Rozsah požáru byl opravdu obrovský a požár se díky větru velmi rychle šířil. Ohrožoval i blízko stojící domy.

Bylo rozhodnuto o vyhlášení třetího stupně požárního poplachu a povolán vrtulník s bambi vakem. Nakonec zde zasahovala jedna profesionální jednotka a jedenáct jednotek z řad dobrovolných hasičů. Naši muži vypomáhali hašením z lafet a rozhrabávání a dusání okrajů ohniska lopatami a po zdolání ohně pak prováděli dohašovací práce. Jednalo se o nejnáročnější zásah, kterého se zatím účastnili a úkolu se zhostili na výbornou.

Dle informací z tisku (pozary.cz) požár zasáhl 55 hektarů a škoda byla vyčíslena na 2 miliony korun.  Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování.

Z důvodu dlouhotrvajícího sucha a často i silnějších větrů prosíme spoluobčany o zvýšenou opatrnost při rozdělávání a manipulaci s ohněm, zahazování nedopalků atp.