Soutěž-školení Za tři rohy a Pirátský den

Letošní září je pro nás hasiče plné aktivit. Po úspěšné soutěži v Tehovci se konal další sobotu – 12.září – závod Za tři rohy. Jedná se spíše o školení než zápolení mezi týmy, které zvyšuje znalosti a dovednosti dobrovolných hasičů, aby byli platnými pomocníky profesionálních jednotek. Tento rok jsme si měli možnost zopakovat, vyzkoušet či naučit se útok z hydrantu, výběr správných hasicích látek v různých situacích, základy práce s motorovou pilou, první pomoc při dopravní nehodě se zraněnými a aktivity hasičů před, při a po zásahu. Na akci jsme měli přihlášené dva týmy – mužský a ženský. Pro hasičky to byla opět premiéra a zhostily se jí na výbornou.

Překvapivě největší pochvalu dostaly ženy za práci s „motorovkou“, se kterou zkušenosti žádná příliš velké neměla. Není však jisté, zda k uznání a podpoře poroty nepřispěl kromě zručnosti i ženský element – byly jsme v celém školení jediný dámský tým. Ani muži se nenechali zahanbit, je vidět, že již mají spoustu zkušeností jak z různých školení, tak i ze zásahů. Nakonec jsme si domů přivezli ocenění za 8. (ženy) a 7. (muži) místo, z celkového počtu 13. družstev.

 

Hned další den jsme pomáhali při pirátsko/námořnickém loučení s létem pořádaným o.s. TUDYZNUDY. Zde jsme obsluhovali dvě stanoviště pro děti, vozili děti na Krakenovi (hasičská pramice) a také si děti s rodiči mohli prohlédnout hasičskou výstroj a výzbroj stejně tak i naši Tatru Máňu. Akce pak vyvrcholila ukázkou požárního útoku.